TARGOVISHTE.BG НАЧАЛО | КОНТАКТ | ФОРУМ | КАРТИ |

ЛОКАЛНО ТЪРСЕНЕ
T A R G O V I S H T E * * * M U N I C I P A L I T Y

Неделя, 02 октомври 2022 / ПРЕСЦЕНТЪР-В медиите
Добре дошли в официалния сайт на Община Търговище !!!
0601 68 612 - "Горещ телефон" за въпроси, предложения, жалби, проблеми по специфични теми, сигнали за нарушения /8.00-12.00 часа и 13.00 – 17.00 ч. в работен ден/
0601 68 646 - Телефон за корупционни сигнали
0601 6 35 85 - Дежурен в Общинския съвет за сигурност /денонощно/.

 

Седмична програма на Телевизия "Кис 13" - Русе   - изтегли

 


 

 

15 селски училища в община Търговище са закрити в рамките на една година

 / 37 преглеждания
Снимка: Радио Шумен

„15 селски училища в община Търговище са закрити в периода 2007-2008 г., към сградите на някои има инвеститорски интерес“, каза за Радио Шумен кметът на Търговище д-р Красимир Мирев. В село Алваново старото училище е продадено на частен предприемач и сега в имота има нови постройки. Две от закритите училища са преобразувани в детски градини, а едно е трансформирано в защитено жилище за психично болни хора. „Повечето сгради обаче стоят празни и се рушат поради две причини – първата е липсата на инвеститорски интерес, а втората е, че според Закона за народната просвета, имотите на затворените училища и градини трябва да се използват за образователни, здравни и социални дейности“, допълни д-р Мирев. В случаите, в които сградите са в лошо състояние, решението е те да бъдат съборени. „Кметовете и хората от селата трудно се съгласяват на тази стъпка“, коментира кметът на Търговище Красимир Мирев.

 


 

Общините не се плашат от глоби за неизпълнени задължения по превенция

Общините не се плашат от глоби за неизпълнени задължения по превенция

 
 

/КРОСС/ Не е проблем да бъдат глобявани общините, които не са изпълнили задълженията си по превенция срещу наводнения и бедствия. Това заяви кметът на Търговище и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България Красимир Мирев, цитиран от Дарик. Той обаче смята, че трябва да има ясно разписан и осигурен ресурс за тази цел.
Припомняме, вчера служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов лансира идеята да има санкции за общините, които не взимат превантивни мерки срещу наводненията.
В Търговище е монтирана система за ранно оповестяване за високи води. Това е станало след наводненията в района през 2005 г. с френска помощ. Благодарение на тази система местната власт получава информация за опасност час-час и половина по-рано, а може да информира съседните общини по поречието на реката три часа преди висока вълна да достигне до тях. По думите на кмета на Търговище поддръжката на системата е скъпо удоволствие, но подобна техника трябва да се използва на нацонално ниво, защото това ще опази живота на хората.
Красимир Мирев напомни, че една община може идеално да си е свършила работата, но водата да дойде от съседна или по-далечна община. Той е категоричен, че проблемът е национален и на него не може да се гледа на парче.
Запитан какво е получила управляваната от него община Търговище, той каза, че нищо не е получила за превенция от наводнения. Ежегодно се заделя собствен ресурс от бюджета си. Общината може да си позволи годишно не повече от 40 000 до 60 000 лева. 
„Не го възлагаме, а си го вършим сами и ни излиза малко по-евтино иначе би ни струвало 100 000 лева", каза кметът.Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/turgovishte-preventziya-obshtinite-1429495.html#ixzz3Csyu9KU5

 

 


 публикувано 25 март 2013 г., 15:24 часа

Борят наводненията в Търговищко с 40 000 лева 

 
 
 
 
 
40 хиляди лева от общинския бюджет на Търговище са отделени за превантивни действия срещу наводнения, това съобщи за Радио Шумен кметът д-р Красимир Мирев. Трудът ще е предимно доброволен, с техника ще се почиства през следващите седмици. Д-р Мирев заяви, че подготовката за пролетното пълноводие започва още през зимата. Денонощно работи и системата за мониторинг и оповестяване, монтирана по френски модел на реките Сива и Врана, които преминават през областния град. Рисковите места са източната част на Търговище, както и селата Давидово, Здравец, Овчарово и Драгановец. Там сме изключително внимателни и подготвяме населението, заяви Красимир Мирев: 
„Направили сме необходимата подготовка, всичките язовири се изпускат”, допълни Мирев. По думите му инцидент може да възникне на всяко място, но усилията са насочени към това да се предпазят и подготвят хората.

 http://radioshumen.bnr.bg/News/Targovishte/Pages/Borqt-navodneniqta-v-Turgovishtko-s-40-000-leva.aspx

 


 

БНТ

 

 

Прозрачност в администрацията

26.06.2012 / 19:35 

Могат ли действията на администрацията да бъдат прозрачни и достъпни за обществото - пред това предизивикателство се изправя "Фондация за прозрачни регламенти". За четвърта година тя връчва своя годишен приз в националния конкурс за откритост и партньорство между администрациите и гражданското общество. Сред наградените в четирите категории за 2011-та са общините Бургас, Козлодуй, Търговище  и Добрич.

 

 


 

6.04. 2012 г. 

БТВ 

Конкурс за най-хубава градинка

http://www.btv.bg/video/1569230941-Konkurs_za_nayhubava_gradinka.html

 

 


 

11.01.2012 г.

в. "Труд"

5000 лв. бонус за данъкоплатци

5000 лв. от приходите в план-сметката за чистотата на община Търговище са предвидени за томбола за стимулиране на данъкоплатците, които предплатят цялата такса смет до края на април.

Общината запази миналогодишните размери на налога - за гражданите е 1,9 промила, а за фирмите - 4,5 промила.

Градът ще разполага през тази година с 3,2 млн. лв. за чистене - с близо милион повече от 2011 г. Увеличението се дължи на плановете за повишена събираемост, преходен остатък и върнати около 200 000 лв. на общината от проект за депо.

http://www.trud.bg/Images/IconArrow.jpg13:36
11.01.12

Община Търговище си иска летището от държавата

автор(и): Антоанета Марчева, прочитания: 62, коментари: 0

Държавата да прехвърли собствеността на "Летище Търговище" на общината поиска в сряда кметът на града д-р Красимир Мирев.

Преди дни при визитата на премиера Бойко Борисов за откриване на пречиствателната станция за отпадни води той получи одобрение на идеята от министър-председателя, който заяви, че възстановяването на летището е важен фактор за привличане на инвеститори.

Общината тепърва ще влезе в процедура за искане на съоръжението, което не работи от години и се руши. Последно то беше в капитала на "Летище Пловдив". През 2009 г. беше направен опит за продажбата му на фирма на 20-годишен младеж за 0.5 млн. лв. Разгоря се скандал и сделката беше спряна.

От възстановяването на летището имат интерес и областите Шумен и Разград, които с Търговище дори бяха създали общо дружество за пускане на съоръжението в действие. 

В момента готовност да работят за реализиране на идеята имали немски инвеститори, които градят соларен парк в близост до пистата в землището на село Буховци.

 


 

03.11.2011 / 06:42- Кметът на Търговище спечели с най-много гласове в страната

http://bnt.bg/bg/news/view/63421


 

Красимир Мирев, кмет на Търговище: Успехът на държавата зависи от успеха на всяка една община

02 ноември 2011 | 16:24 | Радио "Фокус"
Начало / Мнение
Спечелилият четвърти мандат за кметското място в Търговище Красимир Мирев в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”.

Водещ: С близо 80% подкрепа от жителите на Търговище Красимир Мирев спечели четвърти мандат за кмет на града. На втория тур на местните избори той спечели срещу кандидата на ДПС – Тунджер Кърджалиев, който получи 21.10% от гласовете на избирателите. Добър вечер казвам сега именно на д-р Красимир Мирев, новият стар кмет на Търговище.
Красимир Мирев: Добър вечер.
Водещ: Честита победа, д-р Мирев и да Ви попитам с какво си обяснявате тази голяма наистина подкрепа от страна на жителите на Търговище към Вас?
Красимир Мирев: Аз мисля, че една от причините е, че още в първия тур голяма част от населението, особено на града, смяташе нещата за решени и не излязоха на първия тур. Вече при една такава дилема при втория тур се получи това мощно гласуване, най-вече в града, и това са резултатите. Това, между другото, не се случва за първи път в Търговище, така че няма нищо необичайно.
Водещ: Какво ще бъде първото нещо, което ще направите като се върнете в общината, ако вече, разбира се, не сте го направили?
Красимир Мирев: Официално не съм се върнал в общината още, това ще стане вероятно на 7 ноември, в понеделник. Но първото нещо, което готвим, е да видим как ще дофинансираме детските градини във връзка с повишаването на цените на храненето на децата. Безспорно, приливът на домашни кучета в есенно-зимния сезон е характерен за нашата община и там ще трябва да се справим. Подготовката за зимния период сме я извършили, но вероятно ще трябва да доогледаме нещата, защото знаем, че на север зимата е обикновено люта. Имаме четири работещи проекта сега по оперативни програми, по които преди снеговалежа трябва максимално да напреднем. Това е най-общо и да започнем да готвим бюджета.
Водещ: Доста цветен като политическо представителство общински съвет създадоха жителите на Търговище. Как смятате да работите с новите общински съветници?
Красимир Мирев: Както съм работил до сега. Ще търся широкия, възможния консенсус, безспорно. Знам, че няма да е лесно, но във всеки случай ще се опитаме още в началото да го постигнем, ако не е възможно в началото, по-късно.
Водещ: Притеснява ли Ви, че не сте от кметовете, избрани с подкрепата или издигнати от страна на управляващата партия, добре ли работихте до сега с правителството на ГЕРБ и какво очаквате за напред?
Красимир Мирев: Много странен въпрос ми задавате. Значи, аз от както се помня, съм от моята си партия и няма как да съм очаквал подкрепата от друга партия, така че...
Водещ: Така е, да, но Ви го задавам по следния повод – премиерът Борисов доста често казва, че работи добре с кметовете, независимо от коя политическа сила са. И съответно какви са Вашите очаквания, до сега дали добре сте работили и какво очаквате за напред?
Красимир Мирев: Ами аз никога не съм забравял, че г-н премиерът е бивш кмет и той най-добре знае, че всъщност изборите са си избори, след това трябва да се работи. И успехът на държавата зависи от успеха на всяка една община и в това отношение аз се надявам да имаме съответното разбиране.
Водещ: И накрая да Ви попитам какво бихте казали на жителите на Търговище след изборите?
Красимир Мирев: Ще им кажа и им казах това, което и преди това – че се задава изключително тежка година, че от мен не могат да очакват сериозни обещания, но това, което сме поели като ангажимент, ще го свършим независимо от икономическата обстановка още от следващата година.
 

 

http://www.cor.europa.eu/pages/PressTemplate.aspx?view

05.03.2010 - За постигане на целите си стратегията „Европа 2020“ се нуждае от местните и регионалните власти
Комитетът на регионите приветства целите и начина на управление, предложени в стратегията „Европа 2020“, но подчертава, че резултатите от нея ще бъдат ограничени, ако ролята на местните и регионалните власти се сведе до изпълнение на вече взети решения.

След като ЕК прие Съобщението „Европа 2020 – Стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж“, председателят на Комитета на регионите, г-жа Мерчедес Бресо, посочи в изказване, че предложената стратегия е по-реалистична от изложената в документа, по който Комитетът се произнесе в края на 2009 г., защото най-после в нея се взема под внимание кризата, засегнала сериозно европейските предприятия, граждани и територии. Тя каза още: „Трябва да сме доволни, че „Европа 2020“ предлага първо стратегия за излизане от кризата и след това насоки за бъдещето, в съответствие с европейския социален модел, а не в противоречие с него.“

Въпреки това председателят на КР изрази съжаление, че „Европа 2020“ не отчита напълно последиците от неуспехите на Лисабонската стратегия. „Стратегията „Европа 2020“ не отива много далеч в мобилизацията на наличните жизнени сили. Тя би могла да бъде много по-ефикасна, ако позволи на местните и регионалните власти да участват активно в изготвянето на националните програми за реформа и водещите проекти, а не само в изпълнението им“, подчерта г-жа Бресо. И още, стратегията в този си вид спира на национално равнище, без да отчита факта, че в много страни регионите са основните движещи сили на икономическите политики: подкрепа на иновациите, на малките и средните предприятия, обучение през целия живот, помощ за намиране на работа и др. „Това е доста разочароващо“, смята г-жа Бресо.

Освен това КР отбелязва липсата на каквито и да било конкретни мерки за осъществяване на териториалното сътрудничество. „Не можем да изпуснем тази възможност, при положение че Договорът от Лисабон току-що влезе в сила“, подчерта г-жа Бресо. „Затова ще се мобилизираме, за да осъществим целта за „приобщаващ растеж“ и ще направим предложения за водеща инициатива, която да обедини териториалното измерение и социалното сближаване, например по отношение на качеството и достъпа до обществени услуги.“

Тройната цел – интелигентен, екологичен и приобщаващ растеж, както и 7-те водещи инициативи отразяват предизвикателствата и тревогите на местните и регионалните власти и имат подкрепата на Комитета на регионите. Сред силните страни на този нов текст са целта за намаляване на бедността, измененията на правилата за обществените поръчки и държавните помощи. Но за да се вдъхне живот на тази европейска стратегия, трябва да се разгледа в дълбочина ключовият въпрос за финансовите средства. По отношение на финансовото измерение г-жа Бресо подчерта, че „Комитетът на регионите ще бъде особено бдителен за координацията между стратегията „Европа 2020“, политиката на сближаване и бъдещия бюджет на ЕС. В изпълнение на Договора от Лисабон Комитетът на регионите ще следи проектите за законодателни актове за изпълнение на стратегията да зачитат напълно разпоредбите на новия протокол за субсидиарността. При всяко ново законодателно предложение трябва да се внимава тежестта, финансова или административна, полагаща се на Съюза, на националните правителства и на местните и регионалните власти да бъде възможно най-малка и в съответствие с поставената цел.

За повече информация, моля свържете се с:
Athénais Cazalis de Fondouce

+32 0)2 282 24 47

+32 (0)2 282 20 85


 

 

 
нагоре | назад | за печат

(C) 2006-2007, Всички права запазени - Община Търговище
Последно обновление: 2009-11-05 11:15
Web Design & Programming : stesoft@gmail.com
bogo@3soft-bg.com