TARGOVISHTE.BG НАЧАЛО | КОНТАКТ | ФОРУМ | КАРТИ |

ЛОКАЛНО ТЪРСЕНЕ
T A R G O V I S H T E * * * M U N I C I P A L I T Y

Събота, 01 октомври 2022 / ПРОФИЛ
НА ОБЩИНАТА-Международни контакти
Добре дошли в официалния сайт на Община Търговище !!!
0601 68 612 - "Горещ телефон" за въпроси, предложения, жалби, проблеми по специфични теми, сигнали за нарушения /8.00-12.00 часа и 13.00 – 17.00 ч. в работен ден/
0601 68 646 - Телефон за корупционни сигнали
0601 6 35 85 - Дежурен в Общинския съвет за сигурност /денонощно/.

МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ

Сътрудничеството на община Търговище с побратимените градове - Котбус- Германия, Търговище- Румъния, Смоленск-Русия, Санта Мария да Фейра – Португалия, Ватерлоо, щата Айова – САЩ, Козани – Гърция, Сюрен –Франция, Болград - Украйна се осъществява на основание двустранни договори и протоколи за приятелство и културно-икономическо сътрудничество.
Сферите и основните насоки на сътрудничеството се определят в рамките на официалните и работни срещи на кметовете на побратимените градове.
Основната цел на културния обмен между побратимените градове е взаимното културно опознаване и сближаване на европейските народи, както и популяризиране на европейските културни ценности и идеята за обединена Европа. За постигането на тази цел през 2002 година беше реализиран съвместен международен проект, финансиран по Програмата за насърчаване на дейностите по побратимяването на Европейската комисия. В рамките на този проект, чрез средствата на музикалното изкуство, търговищкият фолклорен ансамбъл “Мизия” и Духовият оркестър на Музикална консерватория - Санта Мария да Фейра взаимно и с голям успех представиха българското изпълнителско майсторство в Търговище и Санта Мария да Фейра. Този проект заслужено спечели наградата на европейската комисия “Златните звезди на побратимяването” за 2002 година.
В сътрудничеството с градска администрация Търговище, област Дъмбовица-Румъния професионални самодейни фолклорни състави от Търговище ежегодно участвуват в традиционния Международен фолклорен фестивал в румънския град Търговище.
Сътрудничеството в социалната сфера се осъществява главно по линията на организацията на ученическия отдих съвместно с Градска администрация – Смоленск-Русия. От 2003 година насам общо 120 деца от социално слаби семейства в гр. Смоленск, придружени от 8 педагози, прекараха лятната си ваканция в Почивната станция на Община Търговище в град Балчик с финансовата подкрепа на правителството на Руската федерация.
В традиционния Международен пленер за акварел “Никола Маринов” редовно участвуват художници-акварелисти от побратимените с Търговище градове.
Възможности за обмяна на опит и сътрудничество по финансираните от международни донори програми за временна заетост, като и установяване на сътрудничество и обмяна на опит в сферата на предучилищното възпитание и чуждоезиково обучение бяха набелязани сред приоритети на бъдещо сътрудничество с ръководството на Градска администрация Котбус – Германия.


В областта на младежката политика Община Търговище подкрепи организационно проекта на Градска администрация Санта Мария да Фейра за участие на представители на Ученически парламент Търговище в международния младежки семинар по Програма “Младежта за Европа”, финансиран от Европейската комисия през 2003 година.
Ролята и значението на местното самоуправление в националната и европейската политика и в насърчавания от Европейската общност процес на побратимяването са били тема на участието на кмета на община Търговище, д-р Красимир Мирев в международния семинар “Побратимяването на градовете – отвореният прозорец за сътрудничество в Европа” през м. октомври 2002 г в град Санта Мария да Фейра-Португалия, в международната Кръгла маса на тема “Местните и регионалните власти – ключови фактори в миграционната политика” през м. май 2003 г и в Международния семинар “Добросъседските отношения на Балканите” в гр. Козани през м. септември 2002 г в гр. Козани – Гърция.
Съвместната организация и провеждане на тематични международни семинари в побратимените градове спомогнаха за намирането на надеждни и влиятелни институционални партньори на Община Търговище за икономическо сътрудничество - Агенция за регионално развитие на Област Козани /АНКО/ и Асоциация на предприемачи в регион Воуга и Доуро – Португалия. През периода 2002 – 2003 г Община Търговище инициира и подкрепи организационно чрез информационен обмен установяването на бизнес сътрудничество между Агенция за регионално развитие Търговище и горе споменатите сдружения за регионално развитие. В рамките на това сътрудничество бяха разменени работни визите на групи местни предприемачи с цел проучване възможности за бизнес сътрудничество и директни бизнес връзки. От 2002 година насам търговищки фирми редовно участвуват в Търговско-промишлено и селскостопанско изложение на северозападна Македония в гр. Козани, а фирми от област Козани проявяват все по-голям интерес към традиционното пролетно “Изложение Търговище”.
Интерес към установяването на бизнес връзки с търговищки фирми през 2005 година прояви и Общинска администрация Сюрен – Франция. В отговор Община Търговище предостави на своите партньори изчерпателна информация за националното бизнес законодателство на България и местния бизнес климат /местни фирми, свободни инвестиционни терени, адреси и лица за контакти, възможни сфери за икономическо сътрудничество/. Подобна информация беше представена и на Градска администрация Ватерлоо, щата Айова-САЩ.
Община Търговище предостави на своите партньори в побратимените градове адреси на сайтове на съответните министерства, където се публикуват покани за участие в търгове по приоритетните проекти на общината с финансирането по европейските програми ФАР и ИСПА. На партньорите се изпраща и подробна информация за най-значимите проекти на общината, по които общината търси партньор сред страните членки на ЕС.
Интересна и полезна обмяна на професионален опит в областта на санирането на общински жилищни сгради се осъществи между представителите на отдел “ТСУ” на община Търговище и отдел “Градско развитие и благоустройство” на Община Санта Мария да Фейра.

 
нагоре | назад | за печат

(C) 2006-2007, Всички права запазени - Община Търговище
Последно обновление: 2009-11-05 11:15
Web Design & Programming : stesoft@gmail.com
bogo@3soft-bg.com